Pan Owoc dostarcza świeże owoce do biura

kontakt@panowoc.pl
 

tel. 600 080 885

Świeże owoce do biura. Zielona Góra i Wrocław, w tych miastach dostarczymy owoce i warzywa do Państwa biura, pochodzące z lokalnych upraw.
06 marca 2019

Jedzmy produkty sezonowe i lokalne

Ład i prostota w naturze, której człowiek jest integralną częścią, podpowiada nam sposób odżywiania, który korzystnie wpłynie na nasze zdrowie
i samopoczucie.

Na czym polega wyższość korzystania
z żywności sezonowej z lokalnych upraw nad żywnością dostępną cały rok
i płynącą do nas z najodleglejszych zakątków świata?

 

Produkty sezonowe i lokalne:

  • są najbardziej zasobne w składniki odżywcze i budulcowe (białko, węglowodany, tłuszcze, witaminy
    i mikro- oraz makroelementy), 
    a także w energię witalną
    . Warzywa
    i owoce sezonowe to takie, które są
    w pełni dojrzałe, a osiągnęły swój optymalny wzrost w określonym przez przyrodę czasie

  • doświadczają takich samych warunków klimatyczno-pogodowych jak ludzie, którzy je zjadają. Produkty lokalne oraz ich konsumenci żyją
    w takich samych warunkach,
    są poddawani temu samemu promieniowaniu kosmicznemu, nasłonecznieniu, opadom, wilgotności itd.Jabłko, które rośnie
    w naszym ogródku, wyposaży zatem nasz organizm w składniki odżywcze
    i energetyczne lepszej jakości niż np. pomarańcza, ponieważ będzie szybciej asymilowane przez nasz organizm. Natomiast z mieszkańcami Nigru będzie odwrotnie – przez nich jabłko będzie źle asymilowane,
    a pomarańcza najlepiej.
    Przyjmuje się, że najlepsze są warzywa i owoce, które rosną
    w promieniu 50 km od naszego miejsca zamieszkania
    .
    Im bliżej, tym lepiej.

Spożywając warzywa i owoce sezonowe oraz lokalne, wyposażamy nasz organizm w najlepsze składniki odżywcze
i energetyczne. Wyłamanie się z tego prawa może spowodować rozregulowanie organizmu, wprowadzenie go
w dysharmonię i narażenie na związane
z tym choroby
 i przypadłości.


Kazimierz Kłodawski

Specjalista z zakresu żywienia człowieka
i szeroko pojętej promocji zdrowia.
Od 20 lat wegetarianin i makrobiotyk.
Z zamiłowania filozof, ekolog i przyrodnik. Autor książki „Rok z makrobiotyką” oraz licznych artykułów na temat filozofii zdrowia oraz naturalnego stylu życia
i odżywiania (publikacje m.in.: „Wegetariański Świat”). Od kilkunastu lat prowadzi Szkołę Żywienia Naturalnego, promującą ideę zdrowego, naturalnego
i twórczego życia.

 @ 2024 www.panowoc.pl