kontakt@panowoc.pl
tel. 600 080 885
Ład i prostota w naturze, której człowiek jest integralną częścią, podpowiada nam sposób odżywiania, który korzystnie wpłynie na nasze zdrowie
i samopoczucie.
Na czym polega wyższość korzystania
z żywności sezonowej z lokalnych upraw nad żywnością dostępną cały rok
i płynącą do nas z najodleglejszych zakątków świata?
Produkty sezonowe i lokalne:
są najbardziej zasobne w składniki odżywcze i budulcowe (białko, węglowodany, tłuszcze, witaminy
i mikro- oraz makroelementy),
a także w energię witalną. Warzywa
i owoce sezonowe to takie, które są
w pełni dojrzałe, a osiągnęły swój optymalny wzrost w określonym przez przyrodę czasie
doświadczają takich samych warunków klimatyczno-pogodowych jak ludzie, którzy je zjadają. Produkty lokalne oraz ich konsumenci żyją
w takich samych warunkach,
są poddawani temu samemu promieniowaniu kosmicznemu, nasłonecznieniu, opadom, wilgotności itd.Jabłko, które rośnie
w naszym ogródku, wyposaży zatem nasz organizm w składniki odżywcze
i energetyczne lepszej jakości niż np. pomarańcza, ponieważ będzie szybciej asymilowane przez nasz organizm. Natomiast z mieszkańcami Nigru będzie odwrotnie – przez nich jabłko będzie źle asymilowane,
a pomarańcza najlepiej.
Przyjmuje się, że najlepsze są warzywa i owoce, które rosną
w promieniu 50 km od naszego miejsca zamieszkania.
Im bliżej, tym lepiej.
Spożywając warzywa i owoce sezonowe oraz lokalne, wyposażamy nasz organizm w najlepsze składniki odżywcze
i energetyczne. Wyłamanie się z tego prawa może spowodować rozregulowanie organizmu, wprowadzenie go
w dysharmonię i narażenie na związane
z tym choroby i przypadłości.
Kazimierz Kłodawski
@ 2024 www.panowoc.pl